Hoofdinhoud

Wat is retinol en wat doet het?

Retinol is een favoriet anti-aging huidverzorgingsingrediënt onder dermatologen. Dit krachtige en veelzijdige ingrediënt wordt gebruikt om een breed scala aan huidproblemen aan te pakken, waaronder puistjes en vroegtijdige veroudering. Bij correct gebruik kan het indrukwekkende resultaten opleveren. Retinol is ook het steringrediënt in Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum, dat eveneens huidversterkende peptiden en ceramiden bevat. Dit zeer effectieve retinol-serum werkt anti-aging door fijne lijntjes en diepere rimpels te verminderen. Wat dit retinol serum bovendien onderscheidt van anderen: de zeer exacte applicatie (de zogenaamde ‘micro dose’) waardoor de huid met één pompje precies de juiste dosering krijgt voor optimale resultaten. Een ander anti-aging retinol product voor ervaren gebruikers: Kiehl’s Nachtserum met retinol.

Wat is retinol?

Retinol is een vitamine A-derivaat dat wordt ingezet om huidvernieuwing en huidregulatie aan te sporen. Anti-aging, dus. Retinol kan oplossen in de natuurlijke talg van de huid, waardoor het goed wordt opgenomen en zo de natuurlijke celvernieuwing van de epidermis kan ondersteunen. Dit zorgt voor een verbeterde en gladdere huidtextuur plus een meer egale teint.

Wat doet retinol voor je huid?

Retinol in skincare heeft veel voordelen. Het wort wel de ‘heilige graal’ genoemd binnen dermatologische toepassingen. Meestal wordt retinol gebruikt om imperfecties en zichtbare tekenen van veroudering (anti-aging) aan te pakken. Hiernaast wordt retinol veelvuldig aangetroffen in producten die zijn ontworpen om een slappe huid, littekentjes na ontstekingen en zelfs donkere vlekken, pigmentvlekken, en verkleuringen te helpen tegengaan.

Retinol werkt in feite als een antioxidant die de natuurlijke huidvernieuwing helpt verbeteren. Dat proces helpt poriën te zuiveren. Het helpt ook delen van de huid met een onregelmatige of ongelijkmatige huidpigmentatie te verbeteren. Het kan bovendien helpen het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels te verbeteren. Retinol kan daarom op talloze manieren worden gebruikt. Het kan goed helpen bij de meest veelvoorkomende huidproblemen.Retinoid vs retinol: wat is het verschil?

Retinoïden en retinol zijn beiden afgeleid van vitamine A, dat van nature voorkomt in het lichaam. Alleen beïnvloeden verschillende vitamine A-derivaten de huid op verschillende manieren. De relatieve kracht van een vitamine A-derivaat hangt nauw samen met de exacte vorm van het molecuul. Sommige vormen van retinol moeten namelijk eerst nog door enzymen omgezet worden in een actieve vorm voor ze effectief worden in de huid. Deze enzymen, die van nature in het lichaam voorkomen, zetten het actieve retinol om in een stof die retinoïnezuur wordt genoemd. Die bindt zich uiteindelijk met de cellen en stimuleert cellulaire processen, zoals huidcelvernieuwing.

Synthetische retinoïden (zoals tretinoïne dat alleen op recept verkrijgbaar is) zijn over het algemeen actiever, en daarom krachtiger. Met andere woorden, retinoïden hoeven niet in een andere vorm te veranderen voor een optimale werking zoals ook in het geval van natuurlijke vitamine A. Ze zijn op zichzelf al effectief. Deze krachtige werking kan gunstig zijn voor huidproblemen zoals veel puistjes, maar het heeft ook nadelen. Aangezien retinoïden zo sterk zijn, kunnen ze ongewenste bijwerkingen veroorzaken waaronder uitdroging of irritatie. Gebruik je een retinoïde dan raden experts meestal aan om ook een ultrahydraterend product toe te voegen aan je routine. Zo kunnen deze mogelijke bijwerkingen verminderen.

Zoek ter aanvulling een product dat de natuurlijke hydratatie van de huid stimuleert, zoals Kiehl’s Hydro Plumping Serum. Dit krachtige gezichtsserum geeft de huid een ware boost aan hyaluronzuur, een molecuul dat nauw betrokken is bij het behoud van de hydratatie en elasticiteit van de huid. Bij regelmatig gebruik helpt dit serum het uiterlijk van een vochtarme huid te verbeteren en een gladder, gelijkmatiger uiterlijk te bevorderen. De ultrazachte formule, die is bedoeld om anti-aging te werken, is geschikt voor alle huidtypes en mild genoeg om zelfs op de zeer tere huid rond je ogen te gebruiken.

Hoe retinol te gebruiken?

Retinol kan worden ingezet om een reeks verschillende huidproblemen te behandelen, maar je gebruikt het meestal op dezelfde manier. Het is daarbij wel belangrijk drie adviezen in acht te nemen. Ten eerste: begin langzaam. Denk aan één of twee keer per week, vooral als je een gevoelige huid hebt. Veel mensen kunnen het beter verdragen als ze het gebruik van retinol langzaam opbouwen zodat de huid kan wennen. Heb je een zeer gevoelige huid dan wil je ook eerst het retinol-product testen om er zeker van te zijn dat het geen overmatige irritatie wordt veroorzaakt. Het voordeel van Kiehl’s retinol-serum met microdosering is dat deze speciaal geformuleerd is om extra zacht te zijn voor de huid waardoor de kans op irritaties heel klein is. Ten tweede: probeer de ‘sandwichmethode’. Dit refereert aan de volgorde waarop je huidverzorging, inclusief retinol, aanbrengt op de huid. Was eerst het gezicht met een zachte, milde reiniger, zoals Ultra Facial Cleanser. Daarna volgt een vochtinbrengende crème zoals de Ultra Facial Barrier Cream, daarna de retinol (of retinoïde) en vervolgens nog eens een vochtinbrengende crème om de kans op irritatie te verkleinen. De Ultra Facial Cream is hiervoor bijvoorbeeld goed geschikt. Tot slot als derde en laatste advies: gebruik overdag altijd een SPF met minimaal factor 30 als je ’s avonds retinol gebruikt.

Kan iedereen retinol gebruiken?

Er zijn verschillende vormen van retinol, en niet alle vormen zijn even geschikt voor een gevoelige huid. Helaas kan niet iedereen de krachtigste vorm van retinol goed verdragen. Degenen met een zeer gevoelige huid kunnen ongemakkelijke bijwerkingen ervaren, zoals roodheid en vervellen. In het geval van zulke verhoogde gevoeligheid na het starten van retinol wil je het gebruik ervan gelijk verminderen. Neem dan ook een kalmerende moisturizer in je routine op. Nu is Kiehl’s nieuwe retinol serum zo geformuleerd dat het wel geschikt is voor een gevoelige huid. Dit serum wordt zelfs aanbevolen voor mensen die net met retinol beginnen. Een goed instapmodel dus dat snel resultaat biedt. Ben je meer ervaren met retinol en wil je de potentie opschroeven? Dan is Kiehls’ Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum – Nachtserum een goede optie. Een krachtig 0,3% Retinol nachtserum dat is geformuleerd om anti-aging te werken door fijne lijntjes en diepe rimpels aan te pakken.

Shop Nu

Orientatiebericht
Draai uw apparaat voor de beste ervaring